Jodium, ijzer, zink en selenium

Jodium
Onmisbaar. Een tekort hieraan geeft een mentale en groei achterstand, door slecht functioneren van de schildklier.

Jodium kan wel voorkomen in groenten en fruit maar dit is afhankelijk van de grond waarop deze is geteeld. In Nederland zit te weinig jodium in de grond. Daarom jodium aan zout toegevoegd. Als je liever minder [en terecht, we gebruiken vaak veel te veel] zout wilt gebruiken dan kun je zeewieren gaan gebruiken. Je kan ook kelp [een zeewier] in pilvorm eten. Je moet ongeveer 130-300 microgram per dag innemen.

IJzer
IJzer zit in: donkergroene bladgroenten zoals, peterselie, waterkers, kool, broccoli en in peulvruchten, zaden, zeewier, vijgen, dadels, gedroogde abrikozen, rozijnen noten en volle granen.

Vitamine C [bv. vers fruit [sap], kiemen] zorgt voor een betere opname van ijzer. 

Zink
Is oa. nodig voor een normale hersenontwikkeling en helpt bij opname van andere vitamines.

Vooral pompoenzaden zijn een geschikte bron. Ook in oa bonen, noten, wortels, granen.

Selenium
Dit is een belangrijke anti-oxidant. Met het eten van paranoten, 1 per dag, krijg je voldoende extra selenium binnen.

Goede en uitgebreide info is dus te vinden op www.vegetarisme.be/voeding

Bedankt EVA!