Eiwitten, vetten en vitamine D

Eiwitten
Eiwitten krijg je eerder teveel dan te weinig binnen. Sojaproducten bevatten alle eiwit die je nodig hebt [essentiële aminozuren]. Maar ook zonder soja kan je genoeg eiwitten binnen krijgen bij een gevarieerde voeding, met voldoende peulvruchten en noten.

Vetten
Ons lichaam maakt zelf de meeste vetzuren die we nodig hebben. Er zijn twee belangrijke vetzuren die je zelf niet kan maken: Omega 3 en 6 vetzuren.

Omega-3 kun je halen uit lijnzaad, donkergroene bladgroenten, walnoten, pompoen en hennepzaden en peulvruchten. Walnoten bevatten veel omega-3 vetzuren en zijn gezonder dan visolie, waar vaak veel gif inzit.

Omega-6 zit vooral in sesam-, pompoen- en zonnebloempitten. Ook in veel noten, granen, andere zaden en de meeste plantaardige oliën.  De balans tussen deze twee is ook belangrijk, er wordt vaak te veel Omega-6 ingenomen.

Gebruik koudgeperste oliën, vers gemalen lijnzaad of lijnzaadolie, perilla-olie. Uiteraard alles bio!

Vitamine D
Via onze huid en zon wordt deze vitamine in ons lichaam aangemaakt. Zorg dus dat je voldoende buiten komt in de zomer met blote armen en benen. Zo kun je een reserve voor de winter opbouwen.

Soms wordt het toegevoegd aan producten, maar niet aan biologische. Omdat wij een multi-vitamine slikken, waar het samen met B12 in zit, hoeven we daar niet extra op te letten. We pareren maar gelijk even de geijkte reactie: ‘onnatuurlijk’.

Waarom beginnen vleeseters toch altijd over dat ene kleine onnatuurlijke pilletje, terwijl hun gedrag meestal veel onnatuurlijker is dan dat van veganisten. Er zijn zoveel voordelen met veganisme te behalen, voor dieren, mensen en de planeet als geheel, dat we dit zelf geen punt vinden.