B12 en calcium

B12
Onmisbare vitamine.  Wij slikken die als vitaminepil, want deze kun je niet via plantjes binnen krijgen.

In India, waar mensen wat normaler met hygiëne omgaan, krijgen ze soms wel genoeg B12 [bacteriën op slecht gewassen groenten] binnen.  Wij adviseren daar niet mee te experimenteren hoe natuurlijk ook.

Overigens zijn er ook veel mensen die omnivoor zijn die een B12 tekort hebben door opnameproblemen.

Foliumzuur, calcium en andere B-vitaminen bevorderen de opname van B12.

Michel Post [www.vitamineb12.nl] heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar B12. Ook bij EVA hebben ze meer info hierover.

Calcium
Zuivel is niet de beste calciumbron! Hiervoor zijn voldoende wetenschappelijke bewijzen [zie http://www.zuiveloffline.nl of www.pcrm.org] voor de nadelen.

Donkergroene bladgroenten! Boerenkool, broccoli, knolraapbladen, spruitjes etc.
Maar ook in: postelein, artisjok, noten, sesam, volle granen, vijgen, alfalfa, etc. etc.

Tofu, waarbij calciumsulfaat is gebruikt, is ook een goede calciumbron.

Je hebt nu ook biologische producten waaraan [via algen] calcium is toegevoegd.

Maak eens lekkere calciumsnoepjes met gemalen amandelen en dadels of vijgen!