Honing intro

Bijen worden voornamelijk gehouden in speciale kasten met een aparte broedkamer en honingkamer.
De bij die het meest gehouden wordt in Nederland is de Carnica bij. Deze is gekweekt op bepaalde gunstige eigenschappen; zachtaardigheid, zwermtraagheid, hoge resistentie tegen ziekten en hoge honingproductie. Bij het verzamelen van de producten van bijen worden de raten uit de kast gehaald en soms wordt er rook gebruikt.
Dat hierbij wat bijen dood gaan is nooit helemaal te voorkomen.
Tegenwoordig worden er in de herfst oude volken verbrand, wordt er kunstmatige inseminatie toegepast, worden darrenpoppen doorgeknipt en de vleugels van koninginnen afgeknipt. Het houden van bijenvolken voor honing betekent concurrentie voor andere bijen en hommels, men heeft een ernstig vermoeden dat hierdoor veel wilde bijen/hommelsoorten sterk achteruit gaan of dreigen uit te sterven.

Veganisten vinden dat honing waardevol voedsel is voor bijen. Mensen kunnen waardevolle voedingsstoffen uit planten halen. Het houden van bijen brengt altijd dierenleed met zich mee. Zowel bij hobby imkerij als commerciële teelt.

Biologische teelt vindt niet in Nederland plaats. Bijenkasten moeten nectar kunnen verzamelen ver weg van industrie en verkeer. De bijen overwinteren op hun eigen honing.