Keuken

Keuken
Een oude kokosmattraploper voor de opvang van het zand ligt in het 'halletje'. Een bezem, een mattenklopper en een zo'n nat/droogvloerwisser houden de vloer schoon. Op de vloer ligt linoleum, tegels kunnen ook, je blijft alleen zitten met de lijm. Die is eigenlijk nooit OK, maar aangestampt leem zag ik toch niet zo zitten in een huurhuis...      In de gootsteen staat altijd een teiltje, het water wat ik opvang kan ik voor de wc of de tuin gebruiken. De kraan heeft een waterbespaarder.
Geen vaatwasmachine, gewoon een borstel met teiltje en milieuvriendelijk afwasmiddel van Sonnet [natuurwinkel] is nog altijd de beste keus, als je tenminste niet alles uitgebreid gaat voor-/naspoelen. Een stuk 100% biologisch afbreekbare zeep [kernzeep van Sonnet] voor je handen of een navulbaarpompje [Lavendel van, alweer, Sonnet. Het lijkt wel reclame, we zullen ze eens geld gaan vragen!] als je dat te vies vindt.
Hé, waar is de koelkast? Nop, ik heb een kelder en als veganist en met een biowinkel vlakbij kun je gewoon zonder! Als je wel een koelkast wilt, dan zijn er verschillende sites waar je de meest milieuvriendelijkste kunt vinden. Liebherr heeft de zuinigste.
Eerst had ik nauwelijks apparaten en deed ik alles met een vijzel en een passe-vite [zo'n babymolen, wel een hele goede roestvrijstalen nieuwe]. Dan krijg je gratis een tweedehandse staafmixer en een keukenmachine voor al die lekkere vegahapjes en sapjes en soepjes....Gelukkig is mijn energieverbruik nog steeds rond de 150 KW per jaar. Helaas heb ik een electrische oven; als je een gasoven hebt, des te beter. Ik probeer de mijne niet al te vaak te gebruiken. Dus geen ovenschotels voor mij, maar als er bezoek komt.....Ik had eerst een simpel geisertje, maar die lekte en die is helaas vervangen door een bakbeest. Het is afhankelijk van je huidige situatie wat het beste is. Ik heb veel tweedehandse keukenspullen, op een paar goede bakpannen en planken na. Uit hygiënisch oogpunt en goede nieuwe spullen gaan lang mee en zijn soms beter. In de keuken staat het gaskacheltje nauwelijks aan, een dikke trui , warme sokken en met de warmte van het gasfornuis heb ik het warm genoeg. Alleen bij strenge vorst of als er bezoek komt gaat het kacheltje aan.