De Oude Spreng

De Oude Spreng is verkocht in 2017

Tuinieren en hard werken kon joop heel erg goed, maar ondernemer zijn met alles wat daarbij komt kijken viel hem vies tegen. Na 2 ongelukken,  te moeizame afzet en de hoeveelheid werk besloot joop dan ook maar echt met 'pensioen' te gaan.
We hebben het gelukkig kunnen verkopen aan mensen die zorgvuldig met de aarde omgaan. Hij laat het mooier achter dan toen hij het kocht. Bomen, bomen, fruit, fruit, bloemen, bloemen, inheems bosplantsoen, grote en kleine beestjes genieten er nog van...


De Oude Spreng was het biologisch bedrijf van joop boer sinds december 2010. Hier worden groenten, fruit, noten, bloemen en kruiden verbouwd zonder landbouwgif, kunstmest of dierlijke mest. Een plantaardig bedrijf! 
De Oude Spreng heeft een officieel biologisch keurmerk: SKAL 24642.


Jaarverslag De Oude Spreng 2013

Het groeiseizoen begon laat, door een langdurige koude periode. Gelukkig waren de meeste groentebedden vorig jaar gewied en met blad of compost bedekt, zodat het zaaiklaar maken vlot verliep. Alleen het geplande koolbed kwam niet af, zodat ik de koolgewassen op aspergebedden heb gezaaid, waar de asperges niet waren opgekomen. Op een deel van het aardappelbed zijn eenjarige bloemen gezaaid.  Op het peulvruchten bed zijn capucijners, peulen, doperwten en slabonen gezaaid. Op het wortelbed uien, knoflook, meirapen, schorseneren.  Als vruchtgewassen pompoen, suikermais, komkommer en ananaskers. Broccoli en koolrabi als koolgewassen. Nieuwzeelandse spinazie als bladgroente.

Helaas alweer een jaar met pech. In juni ging ik met mijn racefiets tijdens een afdaling over de kop. Mijn geheugen viel een paar uur weg, zware hersenschudding met schedelbreuk. Paar dagen in ziekenhuis. Duurde maanden voordat ik helemaal hersteld was. Maanden waarin ik weinig op De Oude Spreng kon werken. Daardoor viel alweer de hele jaarplanning in het water. Gelukkig waren de meeste groenten en bloemen al gezaaid, maar het onderhoud bleef achter, zodat het onkruid op veel groentenbedden de overhand kreeg. De val vond plaats tijdens de oogstperiode, vooral van de peulvruchten.  Daardoor bleef de verkoop ver achter bij de planning. Vooral omdat de BPA meldde dat ze wegens de vakantie geen peulvruchten en meirapen konden afzetten, bleef ik met de oogst zitten. Ik had nb afspraken met de BPA gemaakt om juist die gewassen te verbouwen! Om de meirapen, capucijners en peulen niet verloren te laten gaan, heb ik ze aan de voedselbank Arnhem aangeboden, die ze heeft opgehaald. Veel peulen en bessen hebben hun weg gevonden naar mensen met een laag inkomen.

Ook kwam ik niet toe aan onderhoud van de bessenstruiken, vnl. kruisbessen, de fruitbomen, de druiven en de groene asperges.  De kruisbessen hadden te lijden onder slakkenvraat en de druiven werden aan gegeten door reeën. Daardoor en door de strenge vorst zijn er 28 druivenstokken dood gegaan.

De zelf gezaaide, inmiddels 2-jarige aspergeplanten zijn voor een groot deel verpoot naar de definitieve bedden, een heel karwei, ze waren al erg groot. In totaal zijn er nu 90 rijen asperges van elk 11 meter lang. Deze bedden waren in de herfst en winter allemaal bedekt met blad en met kalk bestrooid. Hevige stormen woeien echter het meeste blad weg. Waar het blad bleef liggen, bleken slakken zich daar te verschuilen en de aspergescheuten aan te vreten. De aspergeoogst was te verwaarlozen ipv de verwachte 500 kg.

De ananaskers kwam laat op, groeide wel snel, maar ze werden te laat rijp om ze nog te kunnen verkopen.

Dit jaar groeide er erg veel ‘onkruid: paardebloemen, [kweek]gras, pitrus, zuring en gigantisch veel opslag van vnl. berkenboompjes. Bij afwezigheid van machines, moesten deze met handkracht verwijderd worden, wat zoals gezegd maar zeer gedeeltelijk lukte. Daarom heb ik worteldoek gekocht, 11 rollen van elk 70 m. lang en 1.60 m breed. Die zijn daar gedeponeerd waar het meeste onkruid groeide en op die bedden waar de gewassen al geoogst waren.

Toch ben ik voorlopig nog niet van het onkruid af! Er zijn er wel al een heleboel berkenboompjes uitgetrokken. Omdat er door het zachte herfstweer lang door gewerkt kon worden, heb ik daar veel tijd aan besteed. Helaas helpt worteldoek niet tegen de paardebloemen en ze groeien overal

Van een aantal dode omgezaagde eiken heb ik planken laten zagen, door een mobiele zaagmachine. Die zijn bedoeld voor een hek bij de ingang en een paar banken.

Verder is er een nieuwe 2e hands maaimachine aangeschaft, weer met opvangbak. Hiermee zijn vooral de paden kort gehouden. Overal zijn enorm veel slakken, in het gras, onder de paardebloemen en in de iets hogere klaver.

Er ligt zoveel werk, dat het te veel is om op te noemen.

In 2013 is er een enkele vrijwilligersdag geweest, nl. de WED groep. Heel gezellig, maar de voorbereiding daarvoor kost ook nogal wat tijd. We weten niet of we dat in 2014 weer gaan doen. Er zijn wel een paar vrijwilligers geweest die hebben geholpen met de oogst, zodat deze naar de voedselbank en andere mensen met een laag inkomen konden.

Het bosplantsoen groeit goed, maar is wel overwoekerd door gras uit de berm.

De fruitoogst was dit jaar goed. De appelbomen zaten vol en ook de peren- en pruimenbomen hadden een goede opbrengst! Voornamelijk voor eigen verbruik, stoofpeertjes en appels, maar ook al wat voor de verkoop. Volgend jaar nog beter. De opkomst van de gezaaide 1-jarige en meerjarige bloemen was slecht en traag, oa omdat ik tijdens een droge periode niet in staat was ze voldoende te begieten, door de gevolgen van mijn valpartij. Er zijn daardoor nauwelijks bloemen verkocht.

Voor de afzet ben ik enkele malen aanwezig geweest bij vergaderingen van de Biologische Producenten Achterhoek [BPA], waar afspraken zijn gemaakt over wie wat teelt.  Dat viel dus geheel in het water, zodat ik besloten heb om geen lid van de BPA te worden. Noodgedwongen heb ik de producten afgezet bij winkels en particulieren in Dieren, Ellecom, De Steeg, Velp en Arnhem. Met fiets en fietskar. De aanschaf van een E-bike bleek een uitkomst.

Wat erg leuk is dat er door de bloemen veel meer bijtjes, hommels, vlinders en andere insecten rondvliegen. Ook de vogels, oa putters!, hebben De Oude Spreng ontdekt. Door de grondbedekking zijn er veel meer wormen, maar wel heel plaatselijk. Waar de grond nog hard is, niet. Ik ga meer doen om de biodiversiteit te vergroten, zoals het zaaien van nog meer bloemen, het aanbrengen van vogelhuisjes, bijenhotels  enz. Het is mijn bedoeling om het de volgende jaren rustiger aan te doen. Tenslotte heb ik na het bereiken van de AOW leeftijd zowel recht op, als behoefte aan wat meer vrije tijd. Het teeltplan zal daartoe worden aangepast, richting meer extensieve teelten. De groene asperges en het fruit van bomen en struiken zullen wsch. de hoofdmoot van de productie gaan uitmaken.

Financiële toelichting
Financieel was 2013 geen succes. De kosten waren veel groter dan de opbrengsten, oa door de aanschaf van bloemen- en groentezaden, worteldoek, vliesdoek om de asperges bij vorst af te dekken, maaimachine, E-bike en het laten zagen van planken van eikenbomen. M.a.w., de opbrengsten waren kleiner dan verwacht en de kosten hoger. De bedoeling is om dit jaar minder kosten te maken zodat de kosten en baten wat meer in balans komen. Meer verkoop zal niet gaan lukken, omdat de afzetkanalen beperkt zijn, zeker nu de BPA is weggevallen. Het lijkt erop dat het nu toch meer verschuift van een bedrijf naar hobbymatig. Dat was niet de bedoeling, maar het is niet anders.

De Steeg, 07-02-2014

joop boer
De Oude Spreng

2013
augustus

Nou moe, joop heeft een fietsongeluk gehad. Een paar dagen in het ziekenhuis gelegen, scheur in de schedel, hersenschudding. Dat wordt voorlopig rustig aan doen. Vorig jaar die pols en nu dit...

Het belangrijkste is dat hij beter wordt, maar het was wel zonde van die prachtige kapucijners, peultjes en meirapen en dan is het ook nog zo droog geweest.

Een deel is naar de voedelbank gegaan omdat de afnemer de belofte van afname niet waar maakte. Een goed doel de voedselbank, maar financieel wel een misser.

Boeketten waren er niet veel, door de droogte is er veel zaad niet opgekomen. Jammer!

Joop heeft aan particulieren en een paar winkels oa nog doperwtjes, bessen en kapucijners verkocht. Alles smaakte verrukkelijk!
Dankzij een vrijwilligster zijn er ook bessen geplukt en uitgedeeld aan mensen met een kleine portemonnee. Treurig: alle rijpe kruisbessen zijn gestolen...

Wie op de hoogte wil blijven van wat joop verkoopt, kan hem een email sturen. Dit is voor mensen binnen de gemeente Rheden [behalve Velp]. Je krijgt een lijst met wat er geoogst gaat worden en de prijs. Je kunt bestellen per email en dan wordt het bezorgd.

Verder zoemt, vliegt en kruipt er heel wat rond. Er hoeven helemaal geen honingbijen gehouden te worden. Als je maar genoeg bloemen zaait komen de bestuivertjes vanzelf. Verder niet spuiten en nestgelegenheid creëren. Dat laatste kan op De Oude Spreng nog verbeterd worden. Dat komt nog.

Met de klaver gaat het erg goed, een beetje te. De bloemen stonden vrolijk te bloeien, de bijtjes en hommeltjes hadden het goed naar hun zin. Het zaad werd rijp en...zaaide zich uit waar joop het niet wilde hebben. Als je het maait en je gooit het op de groentenbedden, dan krijg je daar ook klaver en dat is niet de bedoeling. Daar gaat joop zich nog over buigen.

Komende tijd. WIEDEN!!!! Knoflook, uien en sla oogsten.

Maarrrr ook rustig aan, Joop is nog niet helemaal hersteld.

Wordt vervolgd.

2012
Dit jaar heeft joop pech. Hij heeft zijn pols gebroken met schaatsen en het duurde heel lang voordat hij weer aan het werk kon in Loenen. De planning loopt dus in de soep. Nix aan te doen. Dit jaar geen bloemen en ander verkoopgewassen. Er zijn wel 100 druiven de grond in gegaan en bijna allemaal hebben ze het overleefd.
Ook zijn er kruisbessen gezet en bramen, frambozen, vlier, hazelnoten en andere fruitgewassen. Een aantal bijzondere soorten zijn helemaal niet uitgelopen, was slecht plantmateriaal en nog geen vergoeding gekregen, nie zo mooi van de kweker.

Dit jaar is er nog meer klaver en luzerne bijgezaaid en wilde bloemen.
De luzerne gaat nog moeizaam in tegen stelling tot de klaver.

Verder is het wieden wieden, het onkruid groeit hard bij de asperges. De maaimachine kan de klaver niet goed aan [te nat en te hoog] dus joop is weer aan het zeisen, dat gaat beter, maar is ook vermoeiender...
Het is wieden en bedekken, dan blijft het onkruid even weg en dat is hard nodig om andere dingen te kunnen doen.

As zaterdag [23-6] komt er hulp, maar goed een paar uurtjes zijn ook zo om.
Misschien dat Joop toch naar wat vaste vrijwilligers hier in de buurt moeten zoeken.

Joop is ook al begonnen met bedden spitten voor de meerjarige bloemen voor de boeketten volgend jaar, er is nog erg veel zaad!

Wat fantastisch is, is om te zien hoe de bodem door al die bedekking van rogge weer gaat leven. Echt het was hier zo 'dood als een pier' en nu stikt het al weer van de wormen [en slakken ;-)], dat is fantastisch om te zien!

Nog net op tijd een vogelnestje van een grondbroeder gered. Welke vogel zou het zijn,  een graspieper? Kleine gespikkelde blauwgroene eitjes...

Er was ook een nest pimpelmeesjes in een halfrotte paal. Heel schattig, de vogeltjes zijn al weer uitgevlogen en ook al 1 dood op het zandpad gevonden. Zo gaat dat.

Verder al veel meer vlinders, bijtjes, hommeltjes en andere beestjes door de klaver, andere bloemen en de fruitbomen. 

Het wordt nog wel wat!

2011
Dit jaar worden bomen en struiken geplant en oa. vaste planten, klaver en luzerne gezaaid.

Wie joop kent, weet dat dit weer een mooie plek zal worden. Hou deze site in de gaten voor de ontwikkelingen!

Sponsors altijd welkom. Het geld wordt besteed aan biologisch plant- en zaaimateriaal en andere benodigdheden voor onderhoud van het land.
Dus wie gul wil en kan zijn: Triodosrekening......tnv De Oude Spreng. 
Bedankt!  

Joops nieuwe bedrijf in Loenen [Gld.]. Bijzondere land- en tuinbouwactiviteiten op biologische i.o., veganistische wijze. Het biologisch keurmerk is aangevraagd. 2012 in omschakeling en vanaf 2013 officieel biologisch, maar er wordt natuurlijk nu al niet gespoten en geen kunstmest gebruikt en ook geen dierlijke mest. Er zal bemest worden met eigen verbouwde klaver en luzerne.